Opublikowany przez: Familiepl 2022-05-27 07:45:38
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Larisa Birta on Unsplash
Truskawki są owocami sezonowymi, które niestety są u nas dość krótko. Pojawiają się na przełomie maja i czerwca, można je czasem jeszcze znaleźć w lipcu. Są pysznym składnikiem deserów, ale można je również jeść samodzielnie, bo zawierają wiele cennych minerałów, a przede wszystkim witaminę C. Wiele mam zastanawia się jednak, czy można jeść truskawki w ciąży? Przyszłe mamy obawiają się głównie alergii, którą ponoć wywołują truskawki. Wyjaśniamy.
CZYTAJ TEŻ >> Bankowanie krwi pępowinowej- co powinien wiedzieć Rodzic? >>
Ciąża jest wyjątkowym okresem w życiu kobiety, kiedy to zwykle zwracają szczególną uwagę na swoją dietę. Wiele pokarmów nie jest wskazanych w ciąży, ale czy są nimi również truskawki? Wiele osób ma na nie alergie, dlatego pojawiają się wątpliwości. Czy można jeść truskawki w ciąży?
Okazuje się, że jeśli przyszła mama nie miała przed ciążą alergii na truskawki, również w ciąży może je jeść. Bardzo rzadko zdarza się, że w ciąży organizm kobiety nieco inaczej niż przed nią odpowiada na kontakt z alergenem powodując wystąpienie reakcji alergicznej np. na truskawki. Taka reacja może się też pojawić niespodziewanie na inne pokarmy, bo mogą je powodować zmiany hormonalne w ciele kobiety. Jeśli jednak już przed ciążą mama miała uczulenie na truskawki, w ciąży nie zaleca się ich jeść.
W ciąży powinniśmy dbać, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i różnorodnych pokarmów. A truskawki jak się okazje mają ich wiele – zawierają między innymi potas, wapń i fosfor. Ale są przede wszystkim źródłem cennej witaminy C - w 100 g mają jej więcej niż cytryna. Mają również mało kalorii, bo w 100 gramach truskawek będzie ich tylko około 32.
CZYTAJ TEŻ >> Od kiedy truskawki mogą się pojawić w diecie dziecka?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.